Hyvä medialukutaito on demokratian kulmakivi

Yhä useampi eurooppalainen seuraa uutisia pääosin somesta, eikä Suomi ole tässä poikkeus. Tiktokista on tullut suomalaisnuorille jo tärkein lähde uutisten seurantaan, kertoo Uutismedian liiton teettämä tutkimus.

Vaikka digitaalisessa kehityksessä on vielä huimasti mahdollisuuksia, on tunnistettava myös riskit. Somessa eteen tulevia uutisia ei ole valikoitu journalistisin perustein, vaan kaupallisten algoritmien pohjalta. Niitä ei välttämättä ole tuottanut uutistalo, vaan somevaikuttaja. Digitalisaatio asettaa medialukutaidolle uudenlaisia vaatimuksia. Muutoksella on vaikutuksia maailmankuvaamme.

Kansalaisten hyvä lukutaito, yleissivistys, digitaidot ja laadukas, vapaa media ovat demokratian tärkeimpiä kulmakiviä. Jos tämä perusta ei ole kunnossa, yhteiskuntia ja ihmisten luottamusta on nykyteknologialla helppo horjuttaa. Maailman talousfoorumi määritteli hiljattain väärän tiedon maailman suurimmaksi lyhyen ajanjakson uhaksi. Netissä liikkuvista huijauksista tulee yhä uskottavampia ja vaikeammin tunnistettavia teknologian kehittyessä.

Kesäkuussa käydään maailman toiseksi suurimmat vaalit, kun 450 miljoonaa EU-kansalaista valitsee edustajansa Euroopan parlamenttiin. On varmaa, että tässä maailmantilanteessa vaaleja yritetään sekoittaa erilaisilla hybdridihyökkäyksillä, disinformaatiolla, valeuutisilla ja syväväärennöksillä.

Osin tällaiseen toimintaan on jo Euroopassa puututtu lailla. Kesällä voimaan tuleva EU:n tekoälysäädös määrää, että kaikkiin syväväärennöksiin tulee selkeästi merkitä, että ne ovat tekoälyllä tuotettuja tai manipuloituja. Hiljattain myös lainsäädäntö tiukkeni, kun uusi digipalvelusäädös DSA astui voimaan. Se vaatii erityisesti isoimpia somealustoja arvioimaan säännöllisesti systeemisiä riskejään, avaamaan algoritmejaan ja moderoimaan vastuullisesti sisältöään ja mainoksiaan. Suurilla alustoilla on oltava käytössään myös kriisinhallintamekanismi, jonka avulla ne voivat toimia disinformaation nopeaa levitystä vastaan. Parhaillaan somejättien kanssa tehdään tarkempia sääntöjä eurovaalien turvaamiseksi.

Vapaat ja rehelliset vaalit sekä tiedotusvälineiden vapaus ovat keskeisiä demokratian pilareita, joita on puolustettava.

Julkaistu Kymen Sanomissa 27.3.2024.