Lämmin kiitos

Eurovaalien myötä jatkan työtäni EU-parlamentissa motivoituneena vahvalla mandaatilla. 

95 392 suomalaista luotti minuun, lämmin kiitos jokaisesta äänestä ja kaikesta tuesta!

Henkilökohtainen äänimääräni kasvoi edellisistä vaaleista reilusti, ja myös se tärkein tavoite täyttyi, kun Kokoomus saavutti lähes 25 prosentin kannatusosuuden ja voitti neljännen paikan. Myös Euroopan tasolla EPP-ryhmämme vahvistui entisestään. Ryhmien järjestäytyminen on vielä osin kesken, mutta tällä hetkellä ryhmässämme on 188 jäsentä eli 12 uutta paikkaa viime kauteen nähden. Olemme siis edelleen selkeästi suurin ryhmä. 

Myös Kokoomuksen Suomen meppidelegaatio on jo aktiivisesti toiminnassa. Mika AaltolanPekka Toverin ja Aura Sallan kanssa olemme järjestäytyneet, ja toimin delegaatiomme puheenjohtajana. Ensi töiksemme neuvottelemme nyt valiokuntien jäsenyyksistä ja EPP-ryhmämme sisäisestä työnjaosta. Virallisesti uusi parlamentin toimikausi alkaa 16.7. Strasbourgissa järjestäytymisistunnolla.

Motivoituneena EU-komissaariehdokkaaksi

Itselleni on suuri ilo ja kunnia tulla esitetyksi Suomen komissaariehdokkaaksi. Komission järjestäytymisprosessissa on syksyn mittaan luvassa monta askelta:

Ensin jäsenmaat ehdottavat komissiolle puheenjohtajaa, ottaen huomioon EU-vaalien tuloksen. Komission istuva puheenjohtaja, EPP-ryhmämme saksalainen Ursula von der Leyen hakee jatkokautta ja on ehdokkaamme tehtävään. Kaikki tuki hänen jatkolleen, hän on johtanut komissiota määrätietoisella otteella läpi poikkeuksellisen haastavan vaalikauden.

Komission puheenjohtaja on osa laajempaa huippuvirkojen nimityspakettia, josta keskusteltiin päämiesten epävirallisessa huippukokouksessa maanantaina. Sopua ei vielä syntynyt, mutta esitystä odotetaan seuraavasta huippukokouksesta ensi viikolla 29.-30.6. 
 
Mielestäni von der Leyenin lisäksi nyt pöydällä olevat todennäköisimmät nimet olisivat riittävän tasapainoinen kompromissi: Viron pääministeri, liberaalipuolueen Kaja Kallas ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi, Portugalin entinen pääministeri, sosialisti António Costa alkukaudeksi neuvoston puheenjohtajaksi ja maltalainen EPP:n Roberta Metsola jatkamaan parlamentin puhemiehenä. Yhtälöön vaikuttaa myös samaan aikaikkunaan osuva Naton pääsihteerin valinta. Tähän ollaan nimittämässä Hollannin väistyvä pääministeri, liberaali Mark Rutte.

Jäsenmaiden ehdotuksen jälkeen EU-parlamentin enemmistön (vähintään 361/720 ääntä) on hyväksyttävä komission puheenjohtaja. Tästä tavoitteemme on äänestää 18.7. Strasbourgissa uuden EU-parlamenttikauden alettua. Uuden parlamentin paikkajako näyttää nyt siltä, että viisi vuotta sitten von der Leyenin valintaa tukenut maltillisten keskiryhmien koalitio olisi edelleen mahdollinen, tosin enemmistö jäisi vieläkin niukemmaksi. Tulevat viikot näyttävät missä määrin muut poliittiset ryhmät lähtevät neuvotteluissa tukemaan von der Leyenia ja hänen poliittista ohjelmaansa.

Kun parlamentti on antanut hyväksyntänsä, valtionjohtajien Eurooppa-neuvoston pitää vielä nimittää komission puheenjohtaja. Tämän jälkeen jäsenmaiden hallitukset nimittävät virallisesti omat komissaariehdokkaansa, yhden kustakin jäsenmaasta. Sen jälkeen komission uusi puheenjohtaja esittää ehdokkaille salkkujakoa. Kunkin ehdokkaan on käytävä hänelle esitettyä salkkua vastaavan EU-parlamentin valiokunnan kuultavana, arviolta syys-lokakuussa. Tiukan kuulemisen jälkeen valiokunta arvioi ehdokkaan soveltuvuutta tehtävään.

Kun kaikki 26 komissaariehdokasta ovat saaneet myönteisen arvioinnin valiokuntatasolla (komissaariehdokasta voidaan myös vaatia vaihdettavaksi), EU-parlamentin täysistunto äänestää yhdellä kertaa komissaariehdokkaiden, valitun puheenjohtajan sekä ulkoasioiden korkean edustajan hyväksymisestä. Lopuksi Eurooppa-neuvosto nimittää komissaarit tehtäväänsä määräenemmistöllä.

Vaiheita siis riittää, ja käytännössä uusi komissio voi päästä aloittamaan työnsä aikaisintaan marraskuussa. Itse lähden syksyyn nyt erittäin suurella motivaatiolla. On hyvä, että Suomella on kirkkaat tavoitteet tulevan komission agendalle: turvallisuuden vahvistaminen ja kilpailukyvyn parantaminen. Näiden eteen tulen tekemään lujasti töitä. Juuri nyt tärkeintä on varmistaa, että Ukraina saa kaiken mahdollisen tuen.