Henna Virkkunen

Henna

Olen kaurapuurolla kasvanut Euroopan uudistaja.

Viisilapsisen perheen esikoisena olen saanut sopivassa suhteessa vastuuta ja vapautta jo kotona. Lapsuuteni vietin Etelä-Pohjanmaalla Alavudella, jossa vanhempani toimivat yrittäjinä.

Jyväskylään muutimme ollessani teini-ikäinen. Muutamasta Tanskassa ja pääkaupunkiseudulla vietetystä vuodesta huolimatta Jyväskylä on siitä lähtien ollut kotikaupunkini. Jyväskylän yliopistossa myös opiskelin ja valmistuin filosofian lisensiaatiksi, pääaineena viestintä.

Olen aina ollut kova tekemään töitä. Heti peruskoulun jälkeen 16-vuotiaana menin töihin ratsastustallille. Se oli heppatytön unelmatyöpaikka! Vähän myöhemmin lähdin samoihin hommiin töihin ulkomaille, kun sain paikan Tanskasta.

Monenlaiset työt ovat tulleet tutuiksi: tallien lisäksi hommia on paiskittu mm. jätskikioskilla, vaatekaupassa ja lehtiä jakamalla. Opintojen ohessa pääsin oman alan töihin sanomalehti Keskisuomalaiseen. Viestinnän suunnittelijana ja myöhemmin osakkaana toimin viestintätoimisto Medita Communicationissa.

Perheeseeni kuuluvat kunnanjohtajana työskentelevä puolisoni Matti sekä poikamme Väinö. Arkiliikunnasta huolehtii vauhdikas jackrussellterrieri Lili, ja jos on oikein vauhdikkaan lenkin tarpeessa, tulee kaveriksi ravurimme Valpuri.

Suosikkiharrastukseni onkin nykyään juuri juoksu. Pidemmät lenkit ja maratonitkin ovat hyvää vastapainoa työlle. Rakastan myös kirjoja, kuten perheenikin. Lukemisen lisäksi olemme innokkaita penkkiurheilijoita koko porukka. Minä seuraan mieluiten raveja ja pesäpalloa, mutta tunnelmaan pääsen myös lätkä- ja futiskatsomossa.

Politiikkaan minut toi Suomen EU-jäsenyyskansanäänestys ja samaan aikaan pidetyt presidentinvaalit. Tuolloin elettiin pahimpia nuorisotyöttömyyden vuosia laman keskellä. Halusin lähteä kehittämään Suomea ja Eurooppaa sellaiseksi, että se kannustaisi käyttämään kykyjään, tekemään työtä ja yrittämään. Tuo sama tavoite on pysynyt itselläni kantavana voimana läpi vuosien. Minulle on tärkeintä, että Suomi ja suomalaiset pärjäävät ja menestyvät.

Olen toiminut vuosien varrella useissa eri luottamustehtävissä Jyväskylässä ja Kokoomuksessa. Eduskuntaan tulin valituksi kolmannella yrittämällä vuonna 2007. Seuraavana vuonna sain vastuulleni opetusministerin tehtävän. Toisella kaudella toimin hallinto-, kunta- ja liikenneministerinä.

Seitsemän vuotta kansanedustajana, viisi vuotta ministerinä ja kymmenen vuotta meppinä ovat luoneet vankat verkostot ja kyvyn toteuttaa tavoitteita. Euroopan parlamentissa olen työskennellyt valiokunnissa, joissa pystyn edistämään Suomen ja Euroopan etua. Olen jäsen teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta ITREssä ja liikenne- ja matkailuvaliokunta TRANissa.