Henna Virkkunen

Henna

Jag är en person som vuxit upp på havregrynsgröt och vill förnya Europa.

Som äldsta barnet i en fembarnsfamilj fick jag en lämplig dos av både frihet och ansvar redan hemma. Min barndom tillbringade jag i Alavo (Alavus) i Södra Österbotten, där mina föräldrar var verksamma som företagare.

Vi flyttade till Jyväskylä när jag var tonåring. Förutom några år i Danmark och i huvudstadsregionen har Jyväskylä sedan dess varit min hemstad. Det var också vid Jyväskylä universitet jag studerade och jag utexaminerades som filosofie licentiat med huvudämnet kommunikation.

Jag har alltid arbetat hårt. Genast efter grundskolan började jag som 16-åring arbeta i ett ridstall. Det var drömjobbet för en hästflicka! Lite senare fick jag en plats i Danmark och åkte utomlands för att arbeta med samma sak.

Jag har bekantat mig med många olika slags arbeten: förutom i stallen har jag även knegat bland annat i en glasskiosk, klädbutik och som tidningsutdelare. Vid sidan om studierna fick jag ett arbete inom den egna branschen vid dagstidningen Keskisuomalainen. Jag har varit verksam som kommunikationsplanerare och senare som delägare i kommunikationsbyrån Medita Communication.

Till min familj hör min partner Matti, som arbetar som kommundirektör, och vår son Väinö. Vår livliga Jack russell terrier Lili ser till att vi får vardagsmotion, och om man är i behov av riktigt rask motion, kommer vår travhäst Valpuri gärna med.

Löpning är faktiskt min favorithobby just nu. Längre löpturer och maraton är en bra motvikt till arbetet. Jag älskar också böcker, precis som min familj. Vid sidan om att läsa är hela högen ivriga bänkidrottare. Jag följer helst med trav och boboll, men också fotboll och ishockey får mig i bra stämning.

Finlands folkomröstning om EU-medborgarskap och presidentvalet som ordnades vid samma tid lockade med mig i politiken. Vid den tiden var vi mitt i de värsta åren av ungdomsarbetslöshet i en lågkonjunktur. Jag ville vara med och utveckla Finland och Europa till en plats som uppmuntrar folk att använda sina förmågor, arbeta och driva företagsverksamhet. Detta mål har varit min bärande kraft genom åren. För mig är det viktigaste att Finland och finländarna klarar sig och är framgångsrika.

Jag har under årens lopp varit verksam i många olika förtroendeuppdrag i Jyväskylä och inom Samlingspartiet. Jag valdes in i riksdagen på tredje försöket 2007. Följande år fick jag ansvaret som undervisningsminister. Under den andra perioden var jag förvaltnings-, kommun- och trafikminister.

Mina sju år som riksdagsledamot och fem år som minister har gett mig gedigna nätverk och en förmåga att genomföra mål. I Europaparlamentet kom jag med i de utskott jag strävade efter. Där kan jag främja Finlands och Europas intressen. Jag är ledamot av utskottet för industrifrågor, forskning och energi ITRE och suppleant i utskottet för transport och turism TRAN.

Henna Virkkunen - Kokoomus